Monday, September 19, 2016

INTERNATIONAL LANGUAGEبِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ


Pasti semua orang ada minat kan? Sudah semestinya ada minat kerana tanpa minat, hidup akan membosankan. Aku ni pon minat banyak benda tapi semua tak kekal pon. Benda yang paling aku minat adalah belajar bahasa asing. Pengalaman baru dan pengetahuan baru.

Semenjak masuk sekolah, aku dah diajar 2 bahasa iaitu melayu dan english. Bila aku kat kolej pulak, aku di ajar bahasa Arab (kelas tambahan percuma) selama setahun dan bahasa Mandarin selama 1 tahun setengah. Kini aku memasuki alam pekerjaan, aku diletakkan di bawah Pusat Bahasa Jepun MARA-OISCA yang memberi aku peluang untuk belajar bahasa Jepun. Sungguh menarik peluang aku kan.

Yang menarik minat aku untuk belajar bahasa Arab ini adalah kerana ia bahasa nabi dan bahasa Al-Quran. So aku pikir mudah la aku nak paham maksud ayat yang aku baca nanti. Tapi malangnya aku tak sempat habis pon belajar dan tu pon aku hanya belajar basic je. So aku hanya faham basic je sampai sekarang.

Bagi bahasa Mandarin pula, pelajar2 di kolej aku memang wajib ambil kelas ni. Takda siapa pon yang boleh lari dari kelas Mandarin ni. Pengajian dia mengambil masa 1 tahun setengah merangkumi 3 semesta. Semesta 1 diajar sebutan huruf2 vocal serta membaca, semester 2 pula diajar untuk menulis dan semesta 3 diajar untuk membaca dan menulis. Sangat menarik untuk dipelajari bahasa Mandarin ni. Setiap semesta ada ujian dan kami kena PASS ujian, kalau tak kena ambil semula ujian bahasa Mandarin ni (kena repeat class bahasa). Selama 1 tahun setengah belajar, aku tak manfaatkan ilmu percuma ni. Masa tu aku belajar untuk pass exam je dan terikut2 kawan. So apa yang aku belajar selama ni, hanyalah sia-sia dan aku tak pernah praktikan selepas tamat belajar.

Untuk bahasa Jepun ni pulak, aku berhasrat nak belajar sampai aku paham. Memandangkan aku bekerja kat Pusat Bahasa Jepun ni, ia beri aku kelebihan untuk mendalami budaya, bahasa dan adab2 orang Jepun. Ini sebab terdapat 2 pensyarah yang memang asal Jepun dan di kolej ini dipraktikan 100% budaya Jepun dari segi kebersihan dan adab2. Walaupon pada awalnya aku tak paham apa yang dia orang pertuturkan tapi Insyaallah suatu hari nanti aku juga boleh berkomunikasi dalam bahasa Jepun dengan mereka.

Memang nampak susah untuk belajar bahasa asing ni tapi bila dah belajar, ia akan menjadi keseronokan bagi kita. Mendaki la sedikit demi sedikit agar kite sampai ke puncaknya bukan kite hanya melihat dari bawah dan bangga dengan usaha orang lain. Ketahuilah, ada banyak kelebihan jika kita dapat menguasai bahasa asing.

Bersambung...
No comments:

Post a Comment