Tuesday, November 6, 2012

Pernikahan Ini Ke Mana Arahnya?


Sewaktu keinginan yang mendalam untuk bernikah bertandang di hati, kalian anak muda perlu berjuang. Ya, bukan sekadar berusaha, tapi berusaha dengan penuh perjuangan dan kesungguhan untuk menjaga iman dan kehormatan. Berjuang untuk merealisasikan perancangan pernikahan.
Dan dalam masa yang sama pula, syaitan juga turut sama akann berjuang mengagalkan niat kita menghalalkan hubungan, kerana syaitan amat suka dengan kemesraan (kemaksiatan) waktu berpacaran.
Jika telah habis cara dan idea untuk memasuki gerbang pernikahan, apakah pilihan yang kita ada...?
Juga berjuang. Berjuang dan bermujahadah menjaga kehormatan diri samada dengan berpuasa dan pelbagai cara yang munasabah selagimana ianya dapat mengelakkan diri daripada terjerumus di dalam kehinaan tipudaya syaitan.  Namun, tetaplah juga bersangka baik dengan Allah, Allah akan memakbulkan doamu pada waktu yang tepat. Teruslah mengisi masa mencari ilmu, beramal, membangun peribadi seorang hamba dan khalifah yang mukmin.
Pada yang telaz melafaz nikah, kini kalian telah menjejak alam pernikahan, yang dahulunya terdorong bernikah kerana ingin menjaga kebersihan hati dan perasaan. Namun, kita terlepas pandang, rupa-rupanya satu bahagian hati terjaga, tapi bahagian hati yang lain masih berperang...
Kita terlupa seketika, ' peperangan' dalam jiwa itu selalu ada...hingga akhir hayat. Selalu kena bermujahadah, di dalam dan di luar pernikahan. Jika dahulu kita hanya menjaga hati sendiri, tetapi setelah lafaz nikah terlafaz, banyak pula hati lain yang perlu dijaga
... jaga hati suami,
... hati mertua,
.. hati ipar duai,
...hati teman-teman yang masih bujang 
Saat itu hati telah pun 'terjaga', dan punya teman hidup yang setia, namun ke mana kita hendak bawa pernikahan itu? Adakah Setakat itu sajakah?
Dulu yang saya 'belajar' dari novel-novel cinta, jua romantic movies, banyaknya seperti itulah... 'berjuang' untuk merebut atau mempertahan cinta si dia, dan kemudian 'live happily ever after'.
Andai ada datang masalah.. ya, 'cinta kita' akan kuat untuk menempuh badai gelombangnya. Demikianlah kisah-kisah cinta yang banyak termuat di dalam novel-novel cinta yang mempersona lahirnya.

Tapi alhamdulillah setelah sedikit sebanyak kita belajar dari buku penerang dan petunjuk dari ALLAH – Al Quran- saya mula nampak bagaimana pernikahan saya dan kita akan memberi kesan pada suasana politik antarabangsa dan bagaimana ia akan mempengaruhi iklim dunia.
Wah begitu sekali kah?
Ya. Pernikahan kita bukan berkisar pada gelora jiwa kita sahaja. Ia adalah bagaimana kita memanfaatkan seluruh nikmat dan potensi yang Allah kurniakan untuk cemerlang sebagai hamba dan Khalifah.
Dan 'cinta suci kita' sahaja tidak cukup untuk mempertahankan rumahtangga, apatah lagi untuk pernikahan kita itu memberi nilai tambah pada ummah. 
Bagaimana? 
Pernikahan yang membangunkan potensi individu
Dulunya, antara niat saya, moga pernikahan yang menyatukan saya dan suami ini tidak lain menjadi wasilah untuk kami menjadi hamba-hamba Allah yang lebih baik, lebih bersungguh mencari keredaan dan keampunanNya.
Namun masa yang berlalu, saya mula berfikir. Kesenangan dan kesulitan yang ALLAH datangkan ke dalam rumahtangga ini, adakah benar-benar meningkatkan keperibadian kita seorang insan?
Apa khabar dengan ilmu kita tentang Allah dan Islam?
Akhlak kita masih di takuk lama atau banyak yang sudah digilap?
Sejauh mana kesungguhan kita memuhasabah dan memperbaiki diri kita dalam melunaskan hak pasangan?
Adakah makin bersemangat untuk beramal soleh dan istiqamah dengannya?
Adakah pernikahan ini benar-benar membawa kita menggantungkan hati dan memperhambakan diri padaNya?
Inilah persoalan yang perlu saya dan kalian jawab, jika benar pernikahan bukan tujuan kehidupan, tapi satu medan besar meningkatkan kesabaran dan ketaqwaan.
Pernikahan yang membangunkan potensi keluarga
Saya dulu tidak terlalu memikirkan soal anak, dan malah saya rasa tidak  matang untuk jadi ibu walau jauh di sudut hati, saya ingin melahirkan generasi yang dicintai Allah. Sedar-sedar, dengan izin Allah saya dikurniakan seorang anak yang rasanya begitu pantas membesar. Apa perancangan saya untuk mencorakkan kehidupan anak ini? Bukan kah dia juga kelak ditaklifkan untuk beribadah dan memimpin ummah ke jalan Allah?
Lantas, tiada ada cara lain, saya dan suami harus menyuburkan ilmu dan iman. Agar anak-anak ini turut membesar dalam suasana yang mengenal hakikat kehidupan, mengenal amanah yang datang dengan segala nikmat pemberian tuhan.
Karakter dan pembawaan dirinya akan banyak sekali ditentukan oleh persekitaran yang dicorakkan kami ibu bapanya dan orang-orang terdekat dengannya.
Jika dulu saya bersetuju, bahawa mereka yang bernikah jangan sekadar fikir sampai ke pelamin, tapi hingga ke lampin (anak-anak). Kini saya ingin mengembangkannya, harus kita fikirkan, pernikahan kita yang baru bermula ini, bagaimanakah kelak akan membantu anak-anak kita membina pernikahan yang penuh sakinah, rahmah wa mawaddah?

Pernikahan yang membangunkan ummah
Ummah ini mampu hebat jika setiap keluarga benar-benar menerapkan islam sebagai a way of life. Suami isteri yang berusaha memahami petunjuk Al-Quran dan As-Sunnah, pastinya akan  berusaha untuk mengukir keluarga dengan acuan Islam yang syumul.
Adakah pernikahan kita, keluarga yang kita bina, menjadi batu-bata yang menguatkan bangunan Islam?
Mungkin kita sendiri masih mencari ilmu, kita juga masih kabur keluarga bagaimana yang Islam kehendaki, ....tidak mengapa, langkah yang kita mulakan perlahan-lahan ini, mudah-mudahan mendorong anak-anak untuk kelak sama-sama mendalami ilmu Allah.
Mungkin kita sendiri masih banyak kelemahan akhlak yang perlu diperbaiki> Maka ayuh temanku, kita berganding bahu mencantikkan diri dengan akhlak islami, sebagai ibu bapa, sebagai isteri atau suami,  kita saling mendoakan agar insan-insan tersayang turut berada dalam petunjuk tuhan.
Mudah-mudahan dengan terbinanya keluarga yang berusaha menjadikan Islam sebagai cara hidup akan melahirkan generasi ummah yang madaniah pada masa mendatang. InsyaAllah
Pernikahan yang membangunkan mahligai di syurga
Rasul SAW berpesan agar kita selalu berhubung dengan ALLAh SWT, hati yang zikrullah dalam banyak keadaan, boleh memberi kebahagiaan di dunia dan di syurga.
Syurga itu mungkin terlalu jauh untuk kita harapkan dengan banyaknya kelemahan dan kesilapan kita. Namun, usah sekali-kali kita berputus asa dari rahmat Tuhan. Kita mungkin selalu tewas oleh godaan syaitan dan hambatan nafsu dan perasaan, namun sentiasa ada ruang taubat dan kembali pada tuhan.
Khadijah, Fatimah, Asiah dan Maryam.. keimanan dan kecantikan akhlak mereka ayuh kita jadikan teladan. Mereka penghuni syurga, maka merekalah contoh terbaik untuk diikuti bersama. Kepada para suami, sesungguhnya sebaik-baik suami adalah Rasulullah SAW sendiri. Maka contohilah baginda dalam mengurusi keluarga yang tersedia.
Jika kita gembira bahagia dengan pasangan hidup yang Allah takdirkan dengan kita waktu ini, bersyukurlah dengan terus lah mentaatiNya. Berdoa lah agar kemanisan ini bersambung di taman syurga sana.
Jika kita berduka lara dengan jodoh yang ditetapkan Allah, berusaha lah lakukan perbaikan di ruang yang ada. Dan rawatlah hati-hati itu dengan kesabaran dan keimanan yang sebenar-benarnya. Moga ia menjadi asbab juga untuk kita memperoleh pasangan sempurna di syurga...
Justeru, bernikahlah, raikan fitrah yang indah, bangunkan ummah dengan terus mencari ilmu dan redha Allah kerana di situ lah arah perkahwinan ini terbina. 

No comments:

Post a Comment